Máté és Márk evangéliumában találjuk ezt a történetet, amely mind tartalmában, mind stílusában egyedülálló.

Ebben mondja Jézus, hogy az őt Isten csak a zsidókhoz küldte – ami számunkra talán meghökkentő.

Azt is mondja, hogy nem akar segíteni az asszonyon és megszállott lányán, bár ez a beszélgetés már nem hangzik olyan keményen az eredeti nyelven, mint első hallásra gondolnánk. A szóhasználat inkább évődő, tréfás. Jézus kutyuskákat mond és az asszony is ezzel a szóval felel neki.

Máté végig hangsúlyozza az evangéliumában: Jézus a régi próféták által megígért Messiás, akit Izrael várt. Bár az Ószövetségben is van utalás arra, hogy a Messiás majd kiterjeszti hatalmát minden népre, de első sorban mégiscsak a zsidóké, amint Péter is mondja pünkösdi beszédében. Ez felveti a kérdést, hogyan alakult volna Izrael és a világ sorsa, ha a zsidók nem megfeszítik, hanem elfogadják őt? Úgy tűnik, hogy menet közben alakultak a dolgok másképp. Úgy, hogy Jézusnak nem volt más választása, mint a Golgotán keresztül menni és így teljesíteni küldetését.

Itt azonban még az események nem bontakoztak ki. A kánaáni asszony kérése nem jogos. Tudja ő, hogy Jézus a zsidók messiása, ezért szólítja “Dávid Fiának”. Szavai utóbb átmentek az ősegyház istentiszteleti liturgiájába is: Kürie eleészon! Uram könyörülj rajtam! Beszéde és egész megatartása arra utal, hogy neki nem jár semmi. Méltatlansága ellenére, a hit merészségével fordul Jézushoz.

Miért méltatlan? Egyrészt, mert kánaánita. Nem tartozik a válaszott néphez. Másrészt, mert a démonikus megszállottság mögött mindig valami okkult bűn volt, amit vagy a család, vagy maga a megszállott követett el. Az ördöggel cimboráltak, és most Isten segítségét kérik?! Jézus – a látszat ellenére – nem szigorú, sőt! Szavaival inkább oldja a feszültséget, amit az eset szemtanui, a tanítványok éreztek.

A megoldást pedig az asszony hite eredményezi.

Tanulság: Mindenki méltatlan. Csak kegyelem van. Könyörület. Ezért fordulhatunk Jézushoz. Nem formálhatunk jogot segítségére, de kérhetjük, hiszen rajta kívül ki segíthetne? Követjük a kánaáni asszony példáját: Bár méltatlan vagyok, akkor is hiszem, hogy könyörülsz rajtam Uram.