Ma választottam egy igét az előírt helyett. Azért, hogy kicsit rendezzük a gondolatainkat a világban zajló események összefüggésében.

Háború van. Két ország feszül egymásnak, két világ. Én azonban nem arra a háborúra gondolok, amit az emberek fegyverekkel vívnak. És nem az abban résztvevőket tekintem kettőnek, mert azok lényegében egy. Az emberi bűnös természet és a mögötte meglapuló ördögi szándék (embergyilkos volt kezdettől fogva) tehetetlen bábként sodorja a népeket újabb és újabb nyomorúságba. Ez azonban csak a látszat, a felszín. Nem ember vívja ember ellen az igazi csatát. Az rejtetten, a háttérben zajlik. Egyik oldalon Isten országa, a másik oldalon pedig e világ fejdelme. Ez az igazi küzdelem. Ebben a küzdelemben a győztes Jézus Krisztus. Ő kiragadott bennünket embereket a Sátán hatalmából. Isten – “megszabadított minket a sötétség hatalmából, és általvitt az Ő szerelmes Fiának országába” (Kolossé1,13.) A Gonosz uralma alól Jézus uralma alá helyezett. A Gonosz célja a halál és a kárhozat(testi-lelki összeomlás). Jézus célja az élet és üdvösség (testi-lelki meggyógyulás, megújulás). Ez készen van, elvégeztetett – ahogy a Megváltó mondta a kereszten. Mi nem tud(t)unk kikerülni a Sátán uralma alól mert nincs erre képességünk. Jézus azonban legyőzte az igazi ellenségünket, hogy az ő uralma alatt éljünk. Nem ember az ember ellensége. Nem is embertől jön a megmentés. Soha, semmilyen körülmények között. A Sátán újra meg újra eljátszatja az emberekkel ugyanazt a színdarabot, legalábbis addig, amíg hagyjuk. Jézus szavai fontosak: Ha nem hiszitek, hogy én vagyok szabadítótok, megváltótok, Uratok Istenetek, meghaltok bűneitekben. És még két ige: Mit mond a Szent Szellem? Mi a bűn? Hogy nem hisznek énbennem. (János 16,9). És: Nem akartok hozzám jönni, hogy életetek legyen. (János 5,40.)

Az idő rövidre van szabva. Az emberi élet nem hosszú. Vannak pedig életek amik máról holnapra véget érnek. Addig kell hinni, amíg lehet, amíg időnk van. Ez legyen a figyelmünk fókuszában. Erre hívjunk, intsünk másokat is, ha már megízleltük az Isten országát és megértettük az igazságot. Ne hagyjuk magunkat becsapni a látszatoktól. A lényeg az, hogy akár élet, akár halál Krisztusnál találjon minket. Ő ezt akarja, erre vágyik, mindent ezért tett és tesz. Így olvassuk: “Kelj fel, alvó, támadj fel a halottak közül, és föl fog ragyogni neked a Krisztus!” (Efezus 5,14) Ne azokkal törődjetek, akik a Sátán véres színielőadását játsszák, hanem azzal, aki a valóság, akiben eljött hozzánk az Isten országa.