A református gimnázium, ahova lányom szeptembertől járni fog ezt az igét választotta az iskola pólóinak feliratául. Érdekes választás, érdekes mottó. Mit jelent?

Ha nagyon röviden kellene megfogalmazni azt jelenti: Nyugodj meg! Bízd életutadat Istenre, aki könyörülő, azaz kedves, megértő, segítő, jó Isten.

Sok minden miatt nyugtalankodunk. Az életünk jelentős része nyugtalanságban telik. Ahogy egy szép énekünk fogalmaz: Gondok terhe nyomta ma is vállamat, csüggedten, leverten jártam utamat. Reménység útjára vajon ki vezet? Vezessen el Jézus irgalmas kezed!

Nyugtalanságunk és aggódásunk oka az, hogy a jövőt fürkésszük. Mit hoz a holnap? Lesz-e elég erő, kenyér, munka, egészség? Sikerül-e hozni azokat az eredményeket, amiket remélünk? Iskolakezdés idején bizonyára a diákokat is foglalkoztatja hogy sikerül majd ez a tanév? Körülöttünk gyorsan változik a világ. A Föld egyre kevésbé tudja kielégíteni az emberi mohóságból fakadó igényeket. Az időjárás is szélsőséges. Nem látjuk azt a politikai erőt sem, ami jó irányt adhatna. Széthúzás és ellenségeskedés jellemzi világunkat. Az egyház is utat tévesztett. Igei szolgálata bizonytalan, erőtlen, sokszor a világ gondolkozásához alkalmazkodó, megalkuvó. Az életformáló Evangélium alig-alig szólal meg. A jövőtől való félelem határozza meg nagyok és kicsik életét egyaránt. De mit mond Jézus: Ne aggodalmaskodjatok a holnap felől; mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja. Mt 6, 34. Nem afféle struccpolitika ez. A hívő ember nem a homokba dugja a fejét menekülve a valóság elől, hanem Istenre hagyatkozik. Nem passzivitás, tétlenség, hanem várakozás arra, aki szeret minket és cselekszik értünk. Ilyen gondolkodásra, ilyen életre hív a mai igénk. A sok nyugtalanító dolog ellenére, ne félj, nyugodj meg. Van Isten az égben, aki nem feledett el minket. Aki az ő tulajdon Fiának nem kedvezett, hanem őt mindnyájunkért odaadta, mimódon ne ajándékozna vele együtt mindent minékünk. Róma 8, 32. A békességnek és megnyugvásnak azonban van egy feltétele: Az, hogy elfogadjuk Isten szeretetét. Az értünk meghalt és feltámadott Krisztust Urunknak Megváltónknak és viszont szeressük őt. Akkor beteljesül az ige, amit ugyancsak a rómaiakhoz írt levélben olvasunk: Azoknak, a kik Istent szeretik, minden javukra van. Róma 8, 28. Tegyük hát mindennapi dolgainak iskolában, otthon, munkahelyen úgy, hogy tudjuk, minden erőfeszítésünk mögött ott a könyörülő Isten. Ő ad értelmet, célt, jövőt mindennek. Sok minden múlik rajtunk, de tegyük le ennek a gondját Isten kezébe. Akkor derűs szívvel élhetünk. Nyugodj meg tehát! Minden jól lesz, mert szeretetében élsz!