Isten népe kicsiny nyáj. Mindig minoritás a világban és tegyük hozzá az egyházi, vallásos közegben is. Nem mindenkié a hit. Nem mindenki él a Lélek szerint, jár az Isten és emberszeretet útján.

Félnivalónk is van. Akiben az Úr Jézus elkezdte a jó munkát, az különösen is ki van téve a kísértéseknek. A Sátán nem pihen. Mint ordító oroszlán szerte jár, kit nyeljen el. Valaki úgy mondta: Ahol Isten templomot épít, ott az ördög kápolnát.

A világ is megvetően tekint Isten gyermekeire, mert nem futnak velük a kicsapongásnak az áradatában, és nem azokra a dolgokra helyezik életük hangsúlyát, amire mások. Az Isten szerinti gondolkodás és életforma a világ szemében bolondság.

A saját szívünk és gyengeségünk miatt is van félnivalónk, mert a lélek ugyan kész, de a test erőtelen. A hívő is elbukhat, kételkedhet, elcsüggedhet. Az élet gondjai és a gazdagság csalárdsága eltántoríthat a már felismert helyes útról. Jó hallani Jézus biztatását: Ne félj, te kicsiny nyáj, mert tetszett a ti Atyátoknak, hogy néktek adja a királyságot. Királyság! Isten királysága erre az életre nézve azt jelenti, hogy felül emelkedhetünk minden nehézségen és félelmen. Nem magunkra és a körülményeinkre nézünk, hanem Jézusra, akié minden hatalom földön és mennyen.

Távlatosan pedig tudhatjuk, hogy ÖRÖK-ségünk van, amit senki sem vehet el tőlünk. Ha ez az élet véget ér célunkhoz érünk.

Egy intés is elhangzik: Ne ragaszkodjatok az anyagi javakhoz! Ne kössétek hozzá a szíveteket! Az megtörheti az Istennel való kapcsolatot. Tudatosan mondjunk le a gazdagságról, oly módon, hogy javainkat rászoruló embertársaink megsegítésére rendeljük. Isten gondoskodik rólunk, de másokról általunk gondoskodik. Felhalmozás, felesleges gazdagság nem méltó Isten gyermekeihez. Amit kaptam, azért kaptam, hogy továbbadjam. Mondják: Utoljára a pénztárcánk tér meg. 🙂 Jézus mondja: Jobb adni, mint kapni. Aki ad könnyű szívvel megy tovább. Akinek nehéz a zsebe, nehéz a szíve is. A hit bátorságával kell etekintetben cselekednünk. Vesd a te kenyeredet a víz színére mert sok nap múlva megtalálod azt. (Préd kve. 11,1.) Ettől sem kell tehát félnünk. Jézus igéje megáll. Boldog, aki annak megfelelően jár el. Erre bátorít minket a Szent Lélek, akit vettünk, hogy Isten gyermekei legyünk. A teremtett világ pedig sóvárogva várja Isten gyermekeinek, fiainak, lányainak a megjelenését. (Róma 8, 19.)