Senki sem képes mondani: Úr Jézus, hanem csak Szent Szellemben. 1Kor 12,3. Itt nem egyszerűen szóhasználatról beszélünk. A szavak alkalmasak lehetnek gondolataink vagy érzéseink kifejezésére, vagy éppen elrejtésére, de az igazság kimondására nem. És itt nem arról van szó, hogy valaki hazudik vagy téved, hanem arról, hogy a Jézushoz kapcsolódó igazságot nem vagyunk képesek kimondani. Mondhatjuk: Uram! De ez mit sem jelent, ha nem vallja őt úrnak bennünk a Szent Szellem. Ha azonban igen, akkor ez már nem csak elnevezés – Úr Jézus – hanem hatalmának dicsőítése, ragyogása bennünk.

Emlékezzünk az Ő szavaira: Sokan mondják majd nekem ama napon: Uram! Uram! Nem a te nevedben prófétáltunk-e, és nem a te nevedben űztünk-e ördögöket, és nem cselekedtünk-e sok hatalmas dolgot a te nevedben És akkor vallást teszek majd nekik: Sohasem ismertelek titeket; távozzatok tőlem, ti gonosztevők Mt 7,22-23.

Különbség van tehát aközött, hogy én mondom vagy a Szent Szellem mondja bennem. Ebből az következik, hogy sokan jogosulatlanul használják Jézus nevét. Csak emberi igyekezetből vagy mások megtévesztésére mondják: Úr Jézus. Olvasunk ilyet az Apostolok cselekedeteiről írott könyvben: Elkezdték pedig némelyek a lézengő zsidó ördögűzők közül az Úr Jézus nevét hívni azokra, akikben gonosz lelkek voltak, mondván: Kényszerítünk titeket a Jézusra, akit Pál prédikál. Felelt pedig a gonosz lélek: A Jézust ismerem, Pálról is tudok; de ti kicsodák vagytok És reájuk ugorván az az ember, a kiben a gonosz lélek volt, legyőzvén őket, hatalmat vett rajtuk annyira, hogy mezítelenen és megsebesülve szaladtak ki abból a házból (19,13-16.) Ez persze szélsőséges eset, de ma is sokan használják vallásosságuk igazolására Jézus nevét, önmagukat és másokat is becsapva a Szent Szellem tanúsága nélkül. Olyan ez, mintha hamis pénzzel fizetnének.

Mit jelent Szent Szellemben mondani: Úr Jézus?

Igazság, békesség és öröm. Nem csak sejtem, mondom, mert másoktól hallottam, nem a teológián vagy a bibliaórán tanultam, hanem tudom, az az igazság, hogy ő Úr Jézus. Honnan tudom? A Szent Szellemtől, aki bennem erről cáfolhatatlan kijelentést tesz. Ez békességgel tölt el, mert üdvbizonyosságom van. Senki és semmi nem választhat el Isten szeretetétől az Úr Jézus Krisztusban. Ez pedig olyan örömmel tölt el, ami nem ér véget gyorsan, mint a földi örömeim, hanem örökké tart, senki nem veheti el tőlem, semilyen gond vagy megpróbáltatás nem árnyékolhatja be. Ez a legjobb dolog a világon! Kívánjuk és kérjük tehát Jézus ígéretének beteljesülését a személyes életünkben!