Jézus ígérete első hallásra nagyon bátorító. Ugyanakkor figyelnünk kell minden szavára és akkor fogjuk helyesen érteni.

Először is ez az ígéret a tanítványoknak szól. Azoknak, akik hallgatják Jézus szavát, hisznek neki, és követik őt.

Másodszor világos, hogy a kérések egy Atyához szólnak. Gyermekei kérik az Atyát. Tehát csak Isten gyermekeinek kiváltsága, hogy kérjenek. Szükség néktek felülről születnetek. A Szent Lélek bizonyságot tesz a mi lelkünkkel együtt, hogy Isten gyermekei vagyunk. Rm 8,16. Erről ismerhetők meg az Isten gyermekei és az ördög gyermekei: aki igazságot nem cselekszik, az egy sem az Istentől való, és az sem, aki nem szereti az ő atyjafiát 1 Jn 3,10. Elé terjesztett kéréseinknek föltétele Isten-gyermekségünk. Csak a gyermekek kérhetik mennyei Édesapjukat.

Ez a gyermeki állapot úgy jön létre, hogy a bennünk lévő óember, az “én” meghal és átadja a helyét Krisztusnak, hogy ő éljen bennünk. Ezzel az emberi személyiség nem szűnik meg létezni, hanem Krisztus uralma alatt él tovább. Nem önmagának él, hanem annak, aki érette meghalt és feltámadott. Ez az új létállapot és csak ez tud megőrizni attól, hogy a kapott hatalom (teljhatalom – amit csak kérni fogtok megadja) el ne vegye az eszünket. Ai magát nem rendeli teljesen Krisztus Uralma alá, az nem kaphat teljhatalmat, mert a maga és mások kárára használná.

Harmadszor mindent Jézus nevében kapunk meg. Nem minket illet, hanem őt. Csak ő méltó rá és nem egy-egy ember, ahogy némelyek hamisan tanítják, hogy vannak szentek, akik méltók, hogy Isten hatalmával rendelkezzenek. Ez téveszme. Egyedül Jézus Krisztus méltó és az Ő nevében kaphatunk mi meg mindent, amit kérünk az Atyától. Hogy mit kell, lehet megkapnunk, arról nekünk egészen más elképzelésünk van, mint amit valójában meg kell kapnunk, vagy amit megkaphatunk. Csak a Szent Szellemmel való egység a záloga annak, hogy helyesen kérjünk és olyan dolgok történjenek, amik Isten országát előmozdítják. Mivelhogy ez a cél, nem pedig az általunk jónak ítélt dolgok. Sem a magunk, sem a mások kedvére nem kérhetünk, hanem azért, hogy eljöjjön az Isten országa. A szívekbe, a világba, hogy megismerjék az emberek az Úr Jézus Krisztust és az evangéliumot. Az ilyen kérés pedig Isten Lelkének vezetése nélkül lehetetlen. A Lélek segítségére van a mi erőtelenségünknek. Mert azt, amit kérnünk kell, amint kellene, nem tudjuk; de maga a Lélek közbenjár értünk szótlan sóhajtásokkal. Rm 8,26. Így megérthetjük, hogy mit kell és mit lehet kérnünk. Így teljesedhet be Jézus ígérete.

Zárójelesen van talán egy kivétel. Amikor az Atya azért hallgat meg egy kérést, mert gyermekének örömöt akar szerezni. Bár nem etetjük gyerekeinket csokoládéval, de néha veszünk nekik egy kis csemegét. Mert minden a tiétek, akár világ, akár élet, akár halál, akár jelenvalók, akár következendők, minden a tiétek. Ti pedig Krisztusé, Krisztus pedig Istené. 1Kor 3, 22-23.