Az egyházi szolgálatban fontos a gondolkodás. a tervezés, a megfontoltság, a józan mérlegelés, az eltökéltség és önzetlenség, de mindezeknél fontosabb a Szent Szellem vezetése. Szellemi emberek nélkül nincsen egyház, nincsen szolgálat.

Azért van ez így, mert az egyház nem emberek műve, hanem Krisztusé. Ha nem az, akkor semmi. Legjobb esetben is csak jóakaratú emberek tárulásának lehet tekinteni. Ugyanakkor, ha isten nevében történik, ami nem Istentől van, abból aligha sülhet ki jó.

Vegyetek Szent Lelket! – mondja Jézus a tanítványoknak. Nem lelkesedésre van tehát szükség, hanem inspirációra, a szó eredeti értelmében. Az egyházban nem spiritusznak kell lennie, hanem Spiritus Sanctus-nak. A lelkesedés nem útkészítője, hanem akadálya a Szent Szellemnek. A lelkesedésben az ember kerül a központba, a Szent Lélek által pedig az Úr Jézus Krisztus. Mikor a Szent Szellem eljön, rólam tesz majd bizonyságot – mondja az Úr. Jn 15, 26. Más helyen pedig azt olvassuk: Senki sem mondhatja Úrnak Jézust, csak a Szent Lélek által. 1Kor, 12,3.

Mi az elsődleges célja a Szent Szellem vételének? A kulcsok hatalma. Csak bűnbocsánat által kapcsolódhatunk Istenhez. Valóságos hatalommal kell rendelkeznie Jézus taníványának, hogy bűnbocsánatot adhasson. Csodálták a zsidók Jézus gyógyításait, de sokkal jobban meghökkentek azon, hogy a bűnök bocsánatát merte adni embereknek, holott ez csak Isten joga lett volna.

Mi tehát a Szent Szellem birtokosainak legfőbb küldetése? Nem a prédikáció, nem a diakónia (szeretetszolgálat), nem a liturgikus istentisztelet, hanem a bűnök megbocsátása, hatalommal. Minden más ebből következik. Először Istennel kell békességre jutni, utána lehet szolgálni, bármilyen küldetésben.

Hova vezet a Szent Szellem? A kereszthez. És elvárja, hogy mi is oda vezessünk másokat. Amíg a struktúra (egyházszervezet) ezt a célt szolgálja, addig van létjogosultsága, egyébként nincs. Akármilyen szépek a templomok, aklármilyen csodásan zeng az ének, akárhány konfirmandus vagy hittanos van. Ez a lényeg szempontjából teljesen mindegy. Legyetek Jézus szószólói a Szent Szellem vezetéséval, erejével. Akkor lesztek a szó igazi értelmében hívek, tanítványok, presbiterek.

A mások fontos dolog egy éneksort juttat eszembe és ez is a Szent Szellem munkájához kapcsolódik: Az Úr tanácsát várom, ő mindent megtehet. Mindent meg kell imádkozni. Aztán jöhet a kérdés: Mit akarsz Uram, hogy cselekedjem? Milyen jó, hogy nem a magunk feje után kell mennünk. Van mennyei tanácsosunk!